Bekendmaking wedstrijdthema Eerste Kok van België 2019

Robert Van Landeghem, Peter Goossens, minister Denis Ducarme & Eric Fernez

Vandaag werden de meesterschapsmedailles uitgereikt aan Ignace Wattenberge en Paul-Henri Cuvelier, respectievelijk Eerste Kok en Eerste Maître d’hôtel van België 2018, door federaal minister Denis Ducarme, bevoegd voor Middenstand, Zelfstandigen en KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. Daarna maakte Eric Fernez, chef-kok van het befaamde tweesterrenrestaurant D'Eugénie à Émilie te Baudour en ambassadeur van de wedstrijd Eerste Kok van België 2019, het thema bekend van de prestigieuze kokswedstrijd.

De Prijs Prosper Montagné is de bekendste maar ook de moeilijkste kokswedstrijd van het land. Het concours wordt al voor de 66ste keer georganiseerd door onze vereniging. Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve, die tevens provoost van de keukenchefs is, zal de technische jury samenstellen. Wedstrijdambassadeur Eric Fernez zal advies geven aan de kandidaten van dit jaar en is meteen ook juryvoorzitter”, aldus Robert Van Landeghem, voorzitter van de Gastronomische Club Prosper Montagné.

De finalisten voor de wedstrijd "Eerste Kok van België 2018" zijn bekend

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert elk jaar een wedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de eerste kok van het land. Uit de talrijke inzendingen werden vijf finalisten geselecteerd: Jamal Aïchi van restaurant L’Auberge de Thines (Nijvel), Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre (Maarkedal), Steven Buelens, chef-eigenaar van Hostellerie Lesco’ (Wetteren), Lukas Moonens, sous-chef van Brasserie Julie (Dilbeek), en Ignace Wattenberge, sous-chef van restaurant Fleur de Lin (Zele)Zij zullen op 2 oktober 2017 meedingen naar de felbegeerde titel van “Eerste Kok van België 2018”.

De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd “Eerste Kok van België” is namelijk op basis van de wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.

Club Prosper Montagné maakt de finalisten bekend van de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2018’

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert dit jaar de tweede editie van de meesterschapswedstrijd “Eerste Maître d’hôtel van België”. De vier finalisten zijn Paul-Henri Cuvelier (restaurant Paul de Pierre in Maarkedal), Jason Eerbout (Bistro Mathilda in Ostende), Kenzo Lauwereins (restaurant Vlass in Middelkerke) en Maxime Verstuyft (restaurant Michel in Groot-Bijgaarden). De finale zal plaatsvinden op maandag 2 oktober 2017 in Brugge. Fabrice D’Hulster, maître d’hôtel van het tweesterrenrestaurant Sea Grill in Brussel, is ambassadeur
van de wedstrijd “Eerste Maître d’hôtel van België 2018”. Het goede verloop van de wedstrijd is in handen van Alain Thoon, provoost van de maîtres d’hôtels. Hij wordt bijgestaan door het nationaal zaalcomité.

Het doel van de wedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ is het beroep en de expertise van zaalmeester in de schijnwerpers te plaatsen.  

Glenn Verhasselt is ‘Eerste Kok van België 2017’ en Ief Vanhonnacker uit Brugge ‘Eerste Maître d’Hôtel van België 2017’

Glenn Verhasselt, chef van restaurant ‘Sir Kwinten’ in Lennik, heeft vandaag de titel “Eerste Kok van België 2016” in de wacht gesleept. De Prijs Prosper Montagné is een culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar ‘s lands beste talent in de keuken. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Club Prosper Montagné. Tegelijkertijd vond ook de wedstrijd “Eerste Maître d’hôtel van België 2017” plaats. Daar ging de titel naar Ief Vanhonnacker uit Brugge.

De vier andere finalisten van de wedstrijd “Eerste Kok van België 2017” waren:

Club Prosper Montagné roept nieuwe, officiële meesterschapswedstrijd voor maîtres d’hôtel in het leven

Het bestuur van de Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert voor de eerste keer een meesterschapswedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste maître d’hôtel van het land. Joachim Boudens, maître d’hôtel van het driesterrenrestaurant Hertog Jan, is ambassadeur van het concours. Zaalmeesters die willen meedingen naar de titel van ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2017’, kunnen zich tot 1 juni 2016 inschrijven via www.club-prosper-montagne.be. De finale zal plaatsvinden op maandag 3 oktober 2016 in Brugge.

Wim Swinnen en Evelien Rutten winnen Trofee Jan Van Hemeledonck 2015

Evelien Rutten, Piet Stockmans, Wim Swinnen

De Trofee Jan Van Hemeledonck, de onderscheiding voor de beste culinaire, journalistieke bijdrage van 2015, werd dit jaar uitgereikt aan Wim Swinnen en Evelien Rutten.

Dit jaar werden twee prijzen uitgereikt: één voor beste recensie en één voor beste reportage/essay. De organisatie ontving een 20-tal inzendingen die werden gelezen en beoordeeld door een vakjury, waarin zowel mensen uit de journalistiek als uit de culinaire wereld zetelden. Onder andere de 3-driesterrenchefs van België waren jurylid. De jury kreeg ‘geanonimiseerde’ teksten te lezen. De naam van de auteur werd telkens weggelaten en was alleen bekend bij de organisatie.

In de categorie recensie viel Wim Swinnen in de prijzen met zijn bespreking van restaurant Librije in Zwolle, gepubliceerd in Culinair Ambiance. “ Een taalkundig sterk stuk dat de lezer meteen meezuigt in de sfeer van het restaurant. Doorheen de recensie bouwt de auteur zijn dinerervaring op als een soort wedstrijd die gepast eindigt met de woorden ‘game, set, match’. In het voordeel van de chef”, oordeelde de jury.

Wim Van Hecke uit Zele wint wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2016’

Wim Van Hecke

Wim Van Hecke, sous-chef van ‘Fleur de Lin’ te Zele, heeft vandaag de titel “Eerste Kok van België 2016” in de wacht gesleept. De Prijs Prosper Montagné is een culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste kok van het land. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Club Prosper Montagné.

De andere finalisten waren Fabian Bail (chef van restaurant ‘Paul de Pierre’ te Etikhove), Cédric Gourdin (chef van ‘La Ferme de Grambais’ te Nijvel), Glenn Verhasselt (chef van ‘Sir Kwinten’ te Lennik) en Ignace Wattenberge (sous-chef van hostellerie ‘L’Esco’ te Wetteren).

Tijdens de finale in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge moesten de kandidaten drie gerechten klaarmaken:

Brouwerij Lindemans lanceert allereerste Gins op basis van bier distillaat

Twee op en top Belgische kwaliteitslabels hebben elkaar gevonden en brengen in primeur 2 Lindemans Premium Distilled Gins uit. Het zijn de eerste gins die op basis van distillaat van oude kriek gemaakt zijn. Deze flessen zullen in een eerste fase in genummerde flessen enkel op de Lindemans Brouwerij verkocht worden. Speciaal voor deze gelegenheid creëert gin-expert Manuel Wouters enkele cocktails op basis van deze uitzonderlijke gins.

Lindemans en De Moor, beiden hoogkwalitatieve Belgische merken die dezelfde waarden en normen delen, slaan de handen in elkaar. Zij creëren samen twee Distilled gins: een clear gin en een red gin. Beiden worden gemaakt op basis van een distillaat van oude Kriek en verenigen hiermee ambachtelijke en familiale tradities. Het zijn echte streekproducten, het Lindemans kriekbier is afkomstig uit het Pajottenland en wordt in Aalst gedistilleerd.

Aankondiging wedstrijd 'Best Sommelier of Belgium 2015-2016'

De wedstrijd ‘Best Sommelier of Belgium’ wordt georganiseerd door de Gastronomische Club Prosper Montagné, de Vereniging Vlaamse Sommeliers en de Belgische Sommeliersgilde.

De wedstrijd bestaat uit drie delen:

  1. Kwartfinale: inschrijving met deze vragenlijst vóór 7 september 2015.
  2. Halve finale: indien geselecteerd, wordt U uitgenodigd op de halve finale die plaatsvindt in Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge op maandag 21 september 2015.
  3. Finale: de 3 finalisten strijden om de titel op zondag 11 oktober 2015.

Het zou geweldig zijn indien vele talentvolle Sommeliers van over heel België zouden meedoen aan deze unieke wedstrijd. De drie verenigingen, die instaan voor de organisatie van deze wedstrijd, staan garant dat het beroep van Sommelier op een waardige manier in de kijker zal worden geplaatst.

Culinair journalist Jan Scheidtweiler wint eerste Trofee Jan Van Hemeledonck

Jan Van Hemeledonck (1944-2012)

De Trofee Jan Van Hemeledonck bekroont de beste gastronomische journalistieke bijdrage van het voorbije jaar. Bedoeling is om de discipline van de gastronomische journalistiek extra aandacht en erkenning te geven. De laureaat krijgt een uniek, waardevol kunstwerk van de hand van de Limburgse kunstenaar Piet Stockmans. Piet creëerde speciaal voor deze Trofee een ontwerp dat journalistiek en gastronomie verzoent. Naast de trofee zelf , krijgt de laureaat ook nog een diner voor twee aangeboden in het 3-sterrenrestaurant ‘De Karmeliet’.

De onderscheiding is genoemd naar Jan Van Hemeledonck, die in 2012 na een slepende ziekte op 68-jarige leeftijd overleed. Van Hemeledonck maakte naam en faam als culinair journalist en gastronomisch expert. Hij begon zijn carrière in 1970 bij Het Laatste Nieuws, de krant waarvoor hij tot in 2003 bleef schrijven. Van Hemeledonck was daarnaast ook medebedenker en auteur van de Knack restaurantgids, schreef recensies voor magazines als Diners Club en Culinair ambiance, werkte samen met tal van Belgische chefs aan kookboeken en had een column in de weekendbijlage van De Tijd.

                                               ©1952-2016 • Club Prosper Montagné

Inhoud syndiceren
Comments