Geschiedenis

Toen de heer Roger De Ramée in 1952 de Club Prosper Montagné stichtte, was hij concessiehouder van het prestigieus Casino van Oostende. Hij droomde ervan een culinaire wedstrijd te organiseren die hij zou laten volgen door een banket, waarop de uitslag bekend werd gemaakt.

De nieuwe competitie moest geloofwaardig zijn en prestige uitstralen. Daarom besloot de heer De Ramée een beroep te doen op de heer Julien Vermeersch, chef van restaurant Carlton in Brussel en eerste twee sterrenchef in België. De heer Vermeersch had een prima reputatie: meerdere grote chefs zoals de heer Eddie Van Maele en de heer Michel Coppens werden door hem opgeleid. Zij spreken nog steeds met veel respect over hun chef.

De heer De Ramée en de heer Vermeersch bereikten hun doel: de beste talenten namen de handschoen op en de wedstrijd werd een absolute referentie voor de professionele culinaire wereld. Bekijk maar even de lijst van de winnaars.

In 1974 werd de heer Manu Desutter, toenmalig burgemeester van Knokke-Heist, de nieuwe voorzitter. Tot 2013 leidde hij de club, op een doeltreffende wijze in nieuwe banen, daarbij sterk gesteund door de heer Eddie Van Maele, die zijn inmiddels overleden leermeester de heer Julien Vermeersch verving. Samen bewerkten zij een nieuwe drive en kende de Club meerdere hoogtepunten. De heer Van Maele werd provoost generaal en zij omringden zich met een groep provoosten, één van elke culinaire specialiteit. Stuk voor stuk zijn het mensen met een uitstekende reputatie. Samen vormen zij het bestuur en dragen zij er zorg voor dat alle culinaire beroepen binnen de Club Prosper Montagné aan bod kunnen komen.

In 2013 nam de heer Guy Van Neste de fakkel over van de heer Desutter en gaf hem een jaar later door aan de heer Robert Van Landeghem, discipel van de heer Michel Coppens. De heer Van Landeghem is chef eigenaar van restaurant Michel en bekroond met een ster.

Naast de wedstrijden 'Eerste Kok van België' en 'Eerste Sommelier van België', organiseerde de vereniging in het verleden ook al soortgelijke wedstrijden voor banketbakkers en chocolatiers.

Fotogalerij

                                               ©1952-2016 • Club Prosper Montagné